UE în regiunea mea: Proiecte de succes din România

Până pe 14 iunie, Comisia Europeană invită toți cetățenii să descopere proiectele europene de succes, din vecinătatea noastră, prin intermediul a patru inițiative diferite, cuprinse în ediția de anul acesta a campaniei „Europa în regiunea mea”. În România, investițiile realizate în timp, prin Politica de coeziune a Uniunii Europene, aduc beneficii și rezultate excepționale în domenii diferite, de la protecția mediului și reducerea poluării în marile orașe, până la cooperare trans-națională în probleme de mobilitate. Vă invităm să vizitați unul dintre cele 44 de astfel de proiecte din toate regiunile țării, să participați la un concurs de fotografii, o vânătoare de proiecte și un concurs de blogging.

 

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/policy/communication/inform-network/euinmyregion_banner.png

 

Transport public mai bun pentru un oraș dinamic

Investițiile Uniunii Europene, finanţate de Politica de coeziune a UE, au adus în municipiul Cluj Napoca aproape 11 milioane EUR din FEDR pentru modernizarea uneia dintre cele mai intens utilizate linii de transport din oraș. Astfel, între stațiile recent renovate, circulă acum tramvaie electrice noi, care nu doar că sporesc viteza și siguranța călătoriilor, ci asigură și un aer mai proaspăt în acest oraș dinamic, grație serviciilor la bord de înaltă calitate. Totodată, datorită acestor investiții, timpul de călătorie s-a redus la jumătate, evitându-se aglomerațiile și reducându-se considerabil poluarea fonică. Autoritățile clujene estimează că noile tramvaie, căi de rulare și stații vor genera o creștere cu 10 % a numărului de călători.

Citește mai departe: UE în regiunea mea: Proiecte de succes din România

Noi instrumente de finantare pentru infrastructura de transport

Comisia Europeană a lansat o nouă metodă de finanțare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor. Apelul de propuneri lansat miercuri, 8 februarie, are în vedere combinarea de finanțări nerambursabile în valoare de 1 de miliard de euro, disponibile prin Mecanismul pentru interconectarea Europei - Transport, cu cele oferite de instituțiile financiare publice, sectorul privat sau, pentru prima dată, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), element central al Planului de investiții pentru Europa. Apelul va avea două termene-limită de depunere a propunerilor, primul la 14 iulie 2017 și cel de-al doilea la 30 noiembrie 2017.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2013/11/15/13/57/california-210913_960_720.jpg

 

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Punerea în practică a viziunii noastre pentru o mobilitate neîntreruptă, inteligentă și durabilă în Europa necesită investiții care nu pot fi sprijinite doar prin fonduri publice. Acesta este motivul pentru care lansăm o soluție inovatoare pentru a putea folosi cât mai bine resursele de care dispunem și pentru a valorifica potențialul neexploatat al investițiilor private, acordând o importanță deosebită țărilor care beneficiază de Fondul de coeziune. Acțiunea noastră reprezintă un semn de solidaritate în acest sens.”

Citește mai departe: Noi instrumente de finantare pentru infrastructura de transport

Concurs "Pătanii. Povețe. Proiecte îndrăznete"

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat, în 15 decembrie, un concurs al cărui obiectiv este strângerea a cât mai multor lecții învățate în perioada de finanțare 2007-2013 în ceea ce privește desfășurarea cu succes a unui proiect cu fonduri europene. Termenul-limită de participare este 31 martie 2017. Premiul este o vizită de studii la Bruxelles, la Comisia Europeană.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2013/07/12/17/20/award-152042_960_720.png

 

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat, în 15 decembrie, un concurs al cărui obiectiv este strângerea a cât mai multor lectii invatate in perioada de finantare 2007-2013 în ceea ce privește desfășurarea cu succes a unui proiect cu fonduri europene. Termenul-limită de participare este 31 martie 2017. Premiul este o vizită de studii la Bruxelles, la Comisia Europeană.

Concursul a fost lansat în paralel cu publicarea primei benzi desenate dedicate fondurilor structurale in Romania. Cei interesați să participe sunt invitați să îi transmită lui Alex, eroul benzii desenate, cunoștințele pe care vor să le împartă cu alți beneficiari referitor la elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare UE.

Vă invităm să trimiteți 3 exemple de lecții învățate la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Cele trei exemple trebuie să fie diferite de cele descrise în banda desenată "Pățanii. Povețe. Proiecte îndrăznețe".

Tragerea la sorți a câștigătorului va avea loc în luna aprilie. Rezultatul va fi publicat pe pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Sursa: Reprezentanta CE in Romania

Înscrie-te în Corpul european de solidaritate!

Începând din acest moment, tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani se pot înscrie în Corpul european de solidaritate (CES), beneficiind astfel de posibilitatea de a câștiga experiență și noi competențe la început de carieră, precum și de a-și aduce o contribuție importantă la societate, în întreaga UE.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/04/13/13/13/volunteer-1326758_960_720.png

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Corpul european de solidaritate va oferi tinerilor ocazia de a aduce o contribuție valoroasă societății și de a-și demonstra solidaritatea – respectiv, de a oferi ceea ce atât Uniunea Europeană, cât și întreaga lume, au mai multă nevoie. Pentru mine, esența Uniunii este exact aceasta. Nu Tratatele sunt cele care ne leagă, nici interesele industriale sau economice, ci valorile noastre. Iar cei care fac voluntariat sunt valori europene în carne și oase, fiecare dintre ei, în fiecare zi."

Citește mai departe: Înscrie-te în Corpul european de solidaritate!

Mergi la Cannes prin programul MEDIA al UE!

Pentru a sărbători cea de a 25-a aniversare a programului MEDIA, Comisia va lansa, la începutul anului 2017, un concurs adresat noii generații de amatori de filme și de programe de televiziune. Câștigătorii concursului vor avea posibilitatea să asiste la Festivalul de film de la Cannes din 2017 și să întâlnească profesioniști de prim-plan din lumea filmului și a televiziunii. Concursul va consta în recunoașterea în acest videoclip a filmelor care au beneficiat de finanțare din cadrul MEDIA.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/07/13/19/18/cleaning-392720_960_720.jpg

 

Dezbatere europeană

Sute de cineaști renumiți şi reprezentanți ai industriei audiovizuale s-au întâlnit pentru două zile, în perioada 1-2 decembrie, la Bruxelles, pentru a analiza provocările şi oportunităţile cu care se confruntă sectorul audiovizual european şi să discute despre viitorul programului MEDIA al UE, care împlinește 25 de ani.

De la lansarea sa, în 1991, acest program a generat investiții de peste 2,4 miliarde euro în conținuturile, creativitatea și diversitatea culturală din Europa, a contribuit la apariția a mii de filme, precum și la promovarea acestora la nivel internațional. După 25 de ani, industria audiovizuală europeană trebuie să răspundă acum mai multor provocări: cum să rămână inovatoare, cum să devină mai competitivă și cum să atragă categorii noi de public pe piața unică digitală.

Citește mai departe: Mergi la Cannes prin programul MEDIA al UE!