Ce înseamnă presedintia Consiliului Uniunii Europene

România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în data de 1 ianuarie 2019. Pentru a promova acest lucru, Centrul Europe Direct Târnave a organizat evenimentul intitulat ”Ce înseamnă președinția Consiliului Uniunii Europene”, în data de 21 septembrie 2017, în sala de conferințe a centrului. La acest eveniment au participat primarii multor orașe din județel Mureș, Covasna și Harghita, respectiv secretarul Rețelei Orașelor Sănătoase din Ungaria.

 


Managerul proiectului Europe Direct Târnave, Menyhart Istvan a ținut o prezentare despre importanța acestui lucru, subliniind faptul că deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene.

 România se va afla astfel în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii.
După aceasta, lectorul de la Universitatea din Lancaster, dr. Csala Dénes a ținut, prin conexiune directă din Marea Britanie, o prezentare care se referă la schimbările demografice ce se petrec în Europa la ora actuală, ce consecințe va avea acest lucru și a prezentat și însemnătatea Brexit-ului, din punctul de vedere al celor care trăiesc în Marea Britanie.
Scopul acestui eveniment a fost de a transmite participanților rolul pe care țara noastră îl va avea în anul 2019, când va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, respectiv crearea unei imagini de viitor asupra Europei.