Programul COSME

Programul Uniunii Europene pentru stimularea competitivității în afaceri şi a IMM-urilor pentru perioada 2014-2020

 

Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor şi pentru IMM-uri, COSME, vizează în special:

1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai uşor la finanțarea afacerii lor,
2) cetățenii care doresc să desfăşoare activități economice independente şi care se confruntă cu dificultăți în a înființa sau dezvolta propria afacere,
3) autoritățile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite în eforturile lor de a elabora şi pune în aplicare o reformă eficientă a politicilor de profil.

Programul pentru competitivitatea întreprinderilor şi pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare şi sprijinului destinat internaționalizării întreprinderilor. Programul are următoarele obiective generale:

  • îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri sub formă de participații şi împrumuturi;
  • îmbunătățirea accesului la piețe în interiorul Uniunii şi la nivel global: vor fi puse la dispoziție servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre creştere economică, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piața unică. Acest program va asigura, de asemenea, sprijin în afaceri IMM-urilor, în afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industrială internațională, în special în vederea reducerii diferențelor dintre mediile de reglementare şi de afaceri dintre UE şi principalii săi parteneri comerciali;
  • promovarea spiritului antreprenorial: activitățile vor include dezvoltarea competențelor şi atitudinilor antreprenoriale, în special în rândul noilor antreprenori, a tinerilor şi a femeilor.

Mai exact, din cele 2,5 miliarde EUR alocate programului, 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finanțarea Rețelei întreprinderilor europene, cooperării industriale internaționale şi educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial.

Pagina de internet COSME