Aprofundarea uniunii economice si monetare

Drept urmare a angajamentului asumat de președintele Jean-Claude Juncker privind aprofundarea uniunii economice și monetare a Europei, Comisia Europeană a lansat miercuri, 6 decembrie, o Foaie de parcurs și un pachet de măsuri concrete care să fie implementate în următoarele 18 luni. Obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficiența și răspunderea democratică a uniunii economice și monetare a Europei până în 2025.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/09/15/17/20/euro-447209_960_720.jpg

 

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creșterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică și monetară este mai unită, mai eficientă și mai democratică și că funcționează în folosul tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să batem fierul cât e cald.”

Foaia de parcurs de astăzi reflectă provocările rămase și trasează o cale de urmat. În plus, pachetul propus astăzi mai cuprinde patru inițiative majore:

  • propunere de înființare a unui Fond Monetar European (FME), având la bază cadrul juridic al Uniunii și structura deja consacrată a Mecanismului european de stabilitate (MES)
  • propunere de integrare a dispozițiilor de fond ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul juridic al Uniunii, ținând cont de marja de flexibilitate adecvată prevăzută de Pactul de stabilitate și de creștere
  • comunicare privind noi instrumente bugetare pentru o zonă euro stabilă în cadrul Uniunii, care analizează patru funcții posibile: a) sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un nou instrument; b) un mecanism de convergență specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro; c) un mecanism de sprijin pentru uniunea bancară, prin intermediul FME/MES și d) o funcție de stabilizare pentru menținerea nivelului investițiilor în eventualitatea înregistrării unor șocuri majore în economie.
  • comunicare privind posibilele funcții ale unui ministru european al economiei și finanțelor, care ar urma să ocupe totodată postul de vicepreședinte al Comisiei și să prezideze Eurogrupul.


Context

Pachetul din 6 decembrie face parte din Foaia de parcurs a președintelui Juncker pentru o Uniune mai puternică, mai unită și mai democratică, precum și din Agenda liderilor prezentată de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru perioada care precede reuniunea de la Sibiu din 9 mai 2019, în cadrul căreia ar trebui să fie luate decizii importante cu privire la viitorul Europei.  

Sursa: Reprezentanta CE in Romania

URBIS, nou serviciu de consiliere în sprijinul oraselor

URBIS („Urban Investment Support”) va ajuta orașele să-și planifice investițiile astfel încât acestea să-și poată sprijini strategiile de dezvoltare urbană și să obțină un acces mai ușor la finanțare. Acest nou serviciu de consiliere le va sprijini în conceperea, planificarea și implementarea strategiilor și proiectelor lor de investiții, oferindu-le consultanță financiară și tehnică personalizată, inclusiv referitor la opțiuni de finanțare inovatoare. Obiectivul este de a promova demararea pe termen scurt și mediu a unor proiecte solide, de exemplu în domeniul acțiunilor climatice urbane.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/03/24/08/41/city-687240_960_720.jpg

 

„Avem obiective ambițioase pentru dezvoltarea urbană durabilă în cadrul Agendei urbane a UE, iar URBIS ne va ajuta să le atingem. Mulțumită acestei inițiative, orașele vor beneficia de sprijinul necesar pentru a crea noi oportunități pentru locuitorii lor”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu cu ocazia lansării URBIS, în cadrul "Forumului Orașelor" 2017 de la Rotterdam.

Citește mai departe: URBIS, nou serviciu de consiliere în sprijinul oraselor

Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă. În opinia românilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relațiile bune dintre statele sale membre, democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept, precum și capacitatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele proprii. Românii consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană va deveni mai puternică (56%) și mai unită (58%). Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

https://pixabay.com/en/puzzle-trust-reliability-certainty-2515123/

 

"Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei devin cetățeni europeni activi. Cât despre viitorul Europei, ei susțin, la fel ca președintele Juncker, cel de-al șaselea scenariu, «unitate pentru toți»”, a subliniat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

"Într-o perioadă cu evenimente fără precedent în istoria Uniunii, cum ar fi Brexit-ul, criza migranților ș.a., există în continuare un nivel înalt de consens în ceea ce privește faptul că Bulgaria nu dispune de o altă alternativă mai optimistă decât cea a viitorului nostru comun, în Europa", a declarat la rândul său Ognian Zlatev, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria.

Citește mai departe: Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

Acord privind cadrul juridic si bugetul Corpului european de solidaritate

În data de 20 noiembrie, miniștrii reuniți în cadrul Consiliului UE pentru Educație, Tineret, Cultură și Sport au ajuns la un acord cu privire la propunerea Comisiei de a asigura un buget propriu și un cadru juridic pentru Corpul european de solidaritate.

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/02/10/12/12/volunteer-2055043_960_720.png

 

Comisarii europeni Günther H. Oettinger, Tibor Navracsics și Marianne Thyssen au salutat realizarea acordului, prin intermediul unei declarații comune: "Suntem foarte mulțumiți de faptul că a fost adoptată, de către Consiliu, o abordare generală privind cadrul juridic pentru Corpul european de solidaritate. Solidaritatea este o valoare fundamentală și fondatoare a Uniunii Europene. Din luna decembrie a anului trecut, peste 41.000 de tineri s-au înscris în acest Corp, gata să se ofere voluntari, să urmeze cursuri de formare sau să lucreze pentru binele comun. Trebuie să prețuim acest entuziasm, care ne va ajuta să avansăm către o Europă mai durabilă și mai echitabilă. Un temei juridic specific și o finanțare proprie pentru Corpul european de solidaritate vor crea reguli clare, sprijinite de o finanțare stabilă. Astfel, activitățile de solidaritate vor beneficia de un nou elan în întreaga Europă și un număr de 100.000 de plasamente vor putea fi asigurate până în 2020.

Citește mai departe: Acord privind cadrul juridic si bugetul Corpului european de solidaritate

Revizuirea normelor europene în materie de drepturi de autor

În data de 18 noiembrie 2017, Centrul de Informare Europe Direct Târnave a organizat două evenimente de informare pentru angajații structurii gazdă, a Primăriei Orașului Sângeorgiu de Pădure. Locația pentru aceste evenimente a fost o pensiune din localitatea Ciumani, județul Harghita, fiind coroborat cu o sesiune de team building.

 

 

Al doilea eveniment, intitulat ”Revizuirea normelor europene în materie de drepturi de autor”, având ca obiectiv înțelegerea faptului că jurnaliștii, editorii și autorii trebuie să fie remunerați corect pentru activitatea lor, respectiv promovarea obiectivelor propuse de către președintele Juncker în discursul său despre Starea Uniunii.

 

 

În afară de acestea, s-a evidențiat faptul că avem nevoie de libertatea presei, de eliminarea știrilor false și că statele membre UE trebuie să asigure condițiile și uneltele necesare pentru a reuși obținerea acestor obiective.
La finalul acestui eveniment, participanții la această prezentare și discuții au primit materiale promoționale.