Facilitarea donării de alimente în UE

Noi orientări, adoptate de Comisia Europeană luni, 16 octombrie, facilitează donarea de alimente în UE, inițiativă care face parte din Planul de acțiune pentru economia circulară. Scopul lor este de a clarifica legislația în vigoare și de a îndepărta obstacolele din calea unor astfel de donații. Măsurile vor ajuta atât donatorii, cât și recipienții, să respecte mai bine cerințele relevante, cum ar fi cele care țin de igiena alimentară sau privind informațiile pentru consumatori, asigurându-se astfel practici de donare a alimentelor în condiții de siguranță. De asemenea, ele vor susține interpretarea comună a normelor europene în domeniu, inclusiv a celor legate de TVA.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/01/20/00/16/tomatoes-1993695_960_720.jpg

 

Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: "Sunt deosebit de bucuros că acum, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, avem o veste bună de anunțat. În UE, aproximativ 550.000 de tone de alimente sunt redistribuite la 6,1 milioane de persoane, de către băncile de alimente din UE, însă aceasta reprezintă doar o fracțiune din volumul estimat de alimente care ar putea fi redistribuit, pentru a preveni risipa alimentară și a contribui la combaterea lipsei de hrană.

Citește mai departe: Facilitarea donării de alimente în UE

Bursa locurilor de muncă pentru absolventi

În data de 20 octombrie 2017, Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă Mureș a organizat bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Centrul de Informare Europe Direct Târnave a participat la acest eveniment cu stand propriu, unde s-a popularizat Corpul European de Solidaritate, ceea ce este o oportunitate excelentă pentru tinerii absolvenți de a căpăta experiență în domeniul vieții de muncă.

 

 

Pentru aceasta, am împărțit materiale informaționale în limbile română și maghiară cu detalii despre Corpul European de Solidaritate, am discutat cu cei interesați, am împărțit chestionare, iar cei care le-au completat au avut șansa de a câștiga materiale promoționale.

Citește mai departe: Bursa locurilor de muncă pentru absolventi

Finalizarea Uniunii bancare până în 2018

Comisia Europeană a publicat miercuri, 11 octombrie, o comunicare ce trasează o traiectorie ambițioasă, dar realistă, pentru ajungerea la un acord asupra aspectelor restante ale Uniunii bancare, pe baza angajamentelor asumate de Consiliul UE. Împreună cu Uniunea piețelor de capital, Uniunea bancară finalizată va asigura dezvoltarea unui sistem financiar stabil și integrat în UE, iar cetățenii și companiile europene vor beneficia de o integrare financiară sporită.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/07/23/15/36/euro-400252_960_720.jpg

 

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Finalizarea Uniunii bancare constituie o etapă esențială pentru viitorul Uniunii economice și monetare și pentru clădirea unui sistem financiar care să sprijine crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Ne dorim un sector bancar care să absoarbă crizele și să împartă riscurile prin intermediul canalelor private, astfel încât contribuabilii să nu fie primii care să suporte nota de plată. Prezentăm acum idei pragmatice pentru a avansa, în paralel, cu partajarea riscurilor și cu reducerea riscurilor. Sperăm că acestea vor constitui pentru colegiuitorii UE un subiect de reflecție util, care să le permită să ajungă, până în 2018, la un consens cu privire la măsurile care mai trebuie adoptate.”

Citește mai departe: Finalizarea Uniunii bancare până în 2018

Drepturile călătorilor în transportul feroviar

Comisia Europeană a propus, în data de 28 septembrie, actualizarea normelor privind drepturile călătorilor în transportul feroviar, pentru o mai bună protejare a acestora în caz de întârziere, anulare sau discriminare. Comisia urmărește respectarea acestor drepturi în UE, indiferent de destinație, informarea adecvată a călătorilor și îmbunătățirea în mod semnificativ a drepturilor persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă.

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/07/19/08/42/cologne-1527780_960_720.jpg

 

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Datorită Uniunii Europene, călătorii beneficiază de un set complet de drepturi, indiferent de locul în care se deplasează pe teritoriul UE. Cu toate acestea, încă există prea mulți călători și navetiști în transportul feroviar european care nu sunt informați în mod corespunzător cu privire la drepturile lor. Noua noastră propunere urmărește remedierea acestei situații. Am convingerea că inițiativa noastră va consolida acest sector, asigurând un echilibru corect între protecția călătorilor și competitivitatea sectorului feroviar.”

Citește mai departe: Drepturile călătorilor în transportul feroviar

Ziua Educatiei – Ziua Centrelor Europe Direct

Cu ocazia Zilei Educației și a Zilei Centrelor Europe Direct, centrul ED Târnave a organizat o serie de evenimente, dedicate deopotrivă publicului larg, dascălilor și elevilor. Obiectivul acestor evenimente a fost promovarea educației, subliniind importanța acesteia și a rolului dascălilor în vederea formării tineretului, conștientizând că educația este baza unei societăți puternice, aceasta fiind o prioritate a Reprezentanței Comisiei Europene. Totodată, s-a prezentat rolul pe care centrele Europe Direct le au în comunitățile locale, acestea fiind un liant între instituțiile Comisiei Europene și cetățeni, la nivel local și regional.

 

Citește mai departe: Ziua Educatiei – Ziua Centrelor Europe Direct